Novice

06.08.2012 Poljsko zmagoslavje v Lendavi
Športno društvo Speedway team iz Lendave je gostilo drugi finale mladinskega svetovnega prvenstva posameznikov, na katerem so tekmovali vsi tačas najboljši spidvejisti do enaindvajset let na svetu. Razburljivo tekmovanje se je končalo s poljskim zmagoslavjem. Zmagal je aktualni svetovni prvak Maciej Janowski, drugo mesto je osvojil Danec Mikkel Bech Jensen, na tretjo stopničko pa se je povzpel Poljak Patryk Dudek. Slovenski predstavnik Matic Ivačič iz Krškega je osvojil točko in zasedel končno petnajsto mesto.
Zmagovalec Janowski je bil z razpletom zadovoljen in kot je dejal, je bila zmaga njegov edini cilj pred dirko. »Za mano je zelo dober dan. Seveda sem tako kot kolega Jensen in Dudek šel na zmago in današnji boji so bili napeti. Proga mi je ustrezala. Prve tri vožnje so se izšle po željah, v zadnjih dveh pa sem imel nekaj težav in končal drugi,« je po dirki dejal zmagovalec Janowski. Tudi drugo uvrščeni Danec Jensen je bil z razpletom zadovoljen, saj je tri vožnje končal na drugem mestu, dvakrat pa zmagal. Na koncu mu je do skupne zmage zmanjkala ena točka. »Na začetku sem imel nekaj težav na startu in zato sem po prvi vožnji zamenjal motor. Proga je bila zelo dobra in se je iz vožnje v vožnjo spreminjala. V dirki sem užival in zadovoljen sem s končnim drugim mestom,« je dejal Jensen, ki Lendavo zapušča z dobrimi občutki. Nekoliko nejevoljen je bil tretje uvrščeni poljski predstavnik Patryk Dudek, ki se je na steze vrnil po zlomu roke, kar ga je še nekoliko oviralo. Dan je začel in končal z zmago, v tretji vožnji pa je bil po padcu diskvalificiran, zato je izgubil kakšno pomembno točko, s katero bi se na koncu povzpel še više. Za končnim drugim mestom je zaostal eno, za zmago pa dve točki in kljub uvrstitvi na stopničke po dirki ni skrival razočaranja: »Na progi se nisem dobro znašel in teren mi ni ustrezal, zato tudi moje vožnje niso bile takšne, kot bi si želel.« Domač spidvejist Matic Ivačič se je na dirko podal v želji, da med svetovnimi asi osvoji kakšno točko, kar mu je uspelo prav v njegovi zadnji, peti vožnji.
Naslednja dirka bo 17. avgusta v Veliki Britaniji.
Dan se je sicer začel v uradu župana občine Lendava Antona Balažeka, ki je pripravil uradni sprejem za svetovne prvake in vodstvo dirke. Poleg funkcionarjev in predstavnika ŠD Lendava so se sprejema tako udeležili Poljak Maciej Janowski ter Danca Mikkel Bech Jensen in Michael Jepsen Jensen.
Rezultati
Tekst in foto: Andreja Prel