Novice

21.08.2012 Prva letošnja motokros šola zaključena
Motokros je šport, za katerega v Sloveniji praktično ni organiziranih treningov ali tečajev. Mladim voznikom v tem športu so tako praviloma na voljo zgolj treningi v lastni režiji. Zato so organizirane delavnice za ta šport seveda več kot dobrodošle. In tudi letos se je AMZS Šport ob podpori Fundacije za šport odločila za organizacijo delavnic za mlade voznike motokrosa.
Prvi sklop delavnic se je že zgodil in sicer 11. in 12. avgusta na motokros progi NIX moto kluba Semič v Stranski vasi. 18-kratni državni prvak v motokrosu Sašo Kragelj se je tokrat izkazal kot glavni inštruktor. Ob pomoči svoje ekipe je v teh dveh dneh vse udeležence in njihove starše na teoretični in praktični način seznanil z vsemi prvinami motokrosa. Predelali so vse: od vaj za ogrevanje in raztezanje do osnovnih nastavitev krmila, položaja telesa na motorju do skokov, vhodov in izhodov iz zavojev, pospeševanja in seveda startov.
Udeleženci so tehnične prvine motokrosa trenirali na za to posebej pripravljenem tehničnem poligonu ob progi. Prikazano in naučeno pa so v več vožnjah lahko preizkušali tudi na sami progi. Med tem ko so udeleženci vaje izvajali z motorji jih je ves čas na motorju spremljal tudi Kragelj, ki je vsako vajo najprej pokazal, razložil namen in cilj vaje ter nato nadzoroval samo izvajanje vaje vsakega mladega voznika. Udeleženci so dobili tudi namige za tekmovalni dan brez zapletov, nasvete v zvezi z vzdrževanjem motorja, ipd…
Na delavnici je sodeloval tudi Miha Urbas, nekdanji motokrosist in absolvent Fakultete za šport. Mladim motokrosistom je praktično prikazal vaje za kondicijsko pripravo motokrosista, vaje za raztezanje po treningih ter vaje na TRX telovadnem pripomočku. Podal jim je tudi nekaj teoretičnega znanja s področja pravilne prehrane športnika.
Delavnice so potekale zelo dinamično. Sodelovalo je tudi vreme, ki je prav v dveh odmorih tudi nekoliko namočilo progo. Ob koncu prve letošnje poletne šole motokrosa (sledi še ena v septembru v Orehovi vasi) so se udeleženci pomerili tudi v simboličnem tekmovanju v vožnji na čas. Prvi trije v vsaki kategoriji so prejeli tudi simbolične nagrade, najmlajši udeleženec, še ne 6-letni Jaka pa je prejel tudi posebno nagrado organizatorjev.
Ob koncu delavnic je eden od očetov dejal: ''Vsa organizacija in izvedba vaj je ta vikend potekala na zelo visoki ravni. Vsi inštruktorji so s svojimi znanji in nasveti tako mladim voznikom kot tudi nam staršem podali številne koristne informacije. Še posebej smo zadovoljni s praktičnim delom delavnic na tehničnem poligonu in na sami progi.''
''Zadovoljen sem, da sem prav pri vseh udeležencih letošnje poletne motokros šole na zaključnih, sicer simboličnih tekmovalnih vožnjah opazil napredek. Zelo me veseli da so mladi motokrosisti že takoj uporabljali tehnike, ki so se jih naučili v teh dveh dneh. Vidim da delamo na pravi način, saj se naši nasveti mladih motokrosistov zelo hitro prijemajo.'', je ob zaključku prvih delavnic Poletne šole motokrosa 2012 dejal Kragelj.
Letošnja šola motokrosa za mlade voznike se nadaljuje 22. in 23. septembra 2012 v Orehovi vasi.