Novice

20.09.2012 Pred motokrosisti je vrhunec sezone
V prostorih AMZS v Ljubljani se je predstavila motokros reprezentanca, ki bo Slovenijo 30. septembra zastopala na največjem motokros dogodku na svetu, na dirki za pokal narodov v Belgiji, 14. oktobra pa še na dirki za evropski pokal v Ukrajini. Barve slovenske izbrane vrste bodo zastopali Matevž Irt v razredu MX1, Tim Gajser v razredu MX2 in Klemen Gerčar v odprtem razredu. V Belgiji bo ekipo vodil selektor Herman Jakolič ml., v Ukrajini pa Sašo Kragelj.
Ob pogledu na slovensko izbrano vrsto je bil še posebej ponosen generalni sekretar AMZS Slavko Rus, ki je fante na pot pospremil s spodbudnimi besedami: »Lepo je pogledati tako reprezentanco in pri AMZS smo ponosni na uspehe naših tekmovalcev. Na največjih tekmah je navadno potrebne tudi nekaj sreče, ki je v preteklosti nismo bili vselej deležni. Upam, da se bodo letos stvari našim fantom izšle tako, kot so si zastavili, saj si to tudi zaslužijo.«
Motokros olimpijada, kakor tudi imenujejo prestižni pokal narodov, se bo 29. in 30. septembra odvijala na peščeni progi Lommel v Belgiji. Na tekmi bo sodelovalo kar triintrideset reprezentanc sveta. V glavni finale se bo uvrstilo dvajset najboljših ekip, ostale pa se bodo pomerile v finalu B. Sloveniji je preboj v glavni finale nazadnje uspel leta 2003. Lani so slovenski motokrosisti osvojili triindvajseto mesto. Med glavne favorite kot vselej sodi reprezentanca Združenih držav Amerike, ki je neporažena že sedem let. Vendar Američani tokrat na belgijskem terenu ne bodo imeli lahkega dela. Poleg Američanov so favoriti prav domačini Belgijci, ki se na mivki še posebej dobro znajdejo. Selektor Herman Jakolič ml. je pred letošnjo tekmo povedal: »Želimo si, da bi se nam po devetih letih znova uspelo uvrstiti v finale A, česar je ta reprezentanca vsekakor sposobna. Glede na težak teren, bi bil to uspeh, saj naši fantje mivke niso vajeni. Marsikaj pa bo odvisno tudi od športne sreče.«
Vsi trije reprezentanti imajo za sabo več kot odlično sezono. Matevž Irt je v tekmovanju za svetovno prvenstvo MX3 trenutno na visokem šestem mestu, Klemen Gerčar je v tem tekmovanju odličen drugi. Finale ju čaka že ta vikend. Tim Gajser je pred kratkim naslovu evropskega prvaka v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov dodal še naslov mladinskega svetovnega prvaka. Zavidanja vredni rezultati pričajo o kvaliteti slovenske izbrane vrste, kljub temu pa se vsi zavedajo, da je dirka za pokal narodov popolnoma druga zgodba. Matevž Irt je o belgijski progi povedal: »Progo poznam in je zelo težka. V mivki sem veliko treniral, tako da sem terena navajen, vseeno pa se bomo morali za želeni finale A zelo potruditi.« Zahtevnost terena je izpostavil tudi mladinski svetovni prvak Tim Gajser: »Proga je res zahtevna, saj je Lommel znan po globoki mivki in pričakujem, da se bodo naredile globoke luknje. Toda mi bomo dali vse od sebe, da se uvrstimo čim više. Mislim, da smo zelo dobra ekipa.« Tudi Klemen Gerčar pričakuje zahtevno dirko in se obenem veseli nove pomembne preizkušnje. »Ponosen sem, da sem del slovenske reprezentance. Ker gre za ekipno tekmo, bodo za uspeh pomembni rezultati vseh treh in tudi jaz bom dal vse od sebe, da bomo dosegli čim boljši rezultat,« je razložil Gerčar. V soboto 29. septembra bodo na sporedu kvalifikacije, dirka bo v nedeljo 30. septembra.
Več si slovenski motokrosisti obetajo od dirke za evropski pokal, ki bo 14. oktobra v Kijevu. Lani je Slovenija na evropskem pokalu osvojila četrto mesto, kar si želijo motokrosisti letos še preseči. »Fantje so v dobri formi in glede na letošnje predstave, lahko v Ukrajini povsem realno pričakujemo uvrstitev med prve tri, za kar pa bo poleg vsega potrebne tudi nekaj športne sreče, saj so take dirke vselej nepredvidljive,« je o pričakovanjih pred oktobrsko preizkušnjo povedal Kragelj. Na evropskem pokalu med favorite sodijo večkratni evropski prvaki Italijani ter Francozi in Nemci.
Irt, Gajser in Gerčar se na obe dirki podajajo z veliko mero optimizma, zavedajo pa se, da je pred njimi zahtevna naloga.
Tekst in foto: Andreja Prel

Z leve:Herman Jakolič,Matevž Irt,Tim Gajser,Klemen Gerčar,Sašo Kragelj

Z leve: Matevž Irt, Tim Gajser, Klemen Gerčar

Matevž Irt

Tim Gajser

Klemen Gerčar