Novice

27.09.2012 Motokrosisti lovijo veliki finale
V Belgiji je vse pripravljeno na največji dogodek iz sveta moto športa, pokal narodov v motokrosu. Na prizorišču Lommel bo ta vikend tekmovalo kar triintrideset reprezentanc sveta, skupno 99 motokrosistov. Med njimi bodo domačini Belgijci, ki poleg reprezentance Združenih držav Amerike veljajo za glavne favorite in si seveda želijo, da lovorika ostane na domačih tleh. Med evropskimi reprezentancami visoko kotirajo tudi Italijani, Nemci in Nizozemci, poleg njih pa v Belgijo prihajajo še Avstralija, Nova Zelandija, Južnoafriška Republika, južnoameriške reprezentance in seveda Slovenija. Največ zmag je v zgodovini tega tekmovanja osvojila reprezentanca ZDA, ki je neporažena že sedem let zapored. Pred tem so se naslova prvakov dvakrat veselili Belgijci, ki so nazadnje slavili leta 2004 na domačem terenu.
Slovenski selektor Herman Jakolič ml. bo v Belgiji računal na tri dirkače, ki so se letos izkazali na mednarodnih prvenstvih in si s tem priborili reprezentančni nastop. V kategoriji MX1 bo tekmoval Matevž Irt, šesto uvrščeni v letošnjem tekmovanju za svetovno prvenstvo MX3. V kategoriji MX2 bo slovenske barve zastopal evropski in mladinski svetovni prvak Tim Gajser. V odprtem razredu bo tekmoval Klemen Gerčar, ki se mu je v tekmovanju MX3 nasmihalo celo končno drugo mesto, a je prvenstvo pretekli vikend sklenil na četrtem mestu. Vsi trije so v nedeljo tekmovali v Nemčiji na zaključku svetovnih prvenstev MX2 in MX3, za tem pa so se odpravili v Belgijo, kjer so te dni opravili še trening na specifični peščeni podlagi.
Motokrosiste čaka težak vikend na zahtevni peščeni progi, poleg tega pa tudi vremenska napoved ni najbolj spodbudna, saj se za začetek vikenda obeta dež. Glavni cilj slovenske izbrane vrste je uvrstitev v finale A, kamor se uvrsti dvajset ekip. Zato bodo morali biti dirkači najprej uspešni v sobotnih kvalifikacijah, kjer bodo odpeljane tri kvalifikacijske dirke. Ob 14.30 bo kvalifikacijska dirka MX1, ob 15.30 dirka kategorije MX2 in ob 16.30 dirka odprtega razreda. Za skupni seštevek bosta pomembni uvrstitvi najboljših dveh dirkačev vsake reprezentance, najslabša uvrstitev pa se v seštevku odšteje. Slovenska reprezentanca se je na največjem tekmovanju v finale A nazadnje uvrstila leta 2003 in to prav v Belgiji. Ta vikend bodo ob progi tudi slovenske zastave, saj v Belgijo potuje številčna navijaška odprava.
Nekvalificirane reprezentance bodo v nedeljo ob 11. uri tekmovale v finalu B, zmagovalci te dirke pa si bodo priborili še zadnje prosto mesto za popoldanski glavni finale. Finalne vožnje se bodo začele ob 13.10 z dirko kategorij MX1 in MX2, ob 14.40 bo dirka MX2 in MX open, ob 16.10 pa zadnja, odločilna dirka kategorij MX1 in MX open.
Andreja Prel
Tekst in foto: Andreja Prel

Z leve: Herman Jakolič, Klemen Gerčar, Matevž Irt, Tim Gajser

Z leve: Matevž Irt, Tim Gajser, Klemen Gerčar

Matevž Irt

Tim Gajser

Klemen Gerčar