Novice

30.09.2012 Super dirka v dolini pod Kalom
Na dolenjski motokros stezi v Šentvidu pri Stični, se je na četrti dirki pokalnega prvenstva v 'crosscountryju' med seboj pomerilo kar 186 tekmovalcev. Odlična proga, ki je ponujala nekaj lepih motokrosističnih skokov, enduro test kot na svetovnem prvenstvu in nekaj trialističnih odsekov za najpogumnejše ter lepo prevozne obvoze za amaterje.
Po dveh urah dirkanja so bili udeleženci sicer utrujeni a zadovoljni, takšne steze so prava poslastica za ljubitelje terenske vožnje in na tem mestu gredo čestitke organizatorju AMD Šentvid pri Stični in vsem zanesenjakom, ki so sodelovali pri pripravi proge. Silvin Vesenjak, idejni oče slovenskega crosscountryja je priznal, da je bila to doslej ena boljših dirk, odlično speljana tako za moto
riste kot voznike štirkolesnikov, ki so v dirkanju zelo uživali. Nekateri celo tako zelo, da so na največjem ciljnem skoku kar med dirko pozirali fotografom in izvajali atraktivne trike.
Pravzaprav je bilo samo dirkanje izredno zanimivo, vrhunec dneva pa je bila prva dirka, kjer sta za adrenalin poskrbela nekdanja motokrosista Jaka Može in Sašo Kragelj. Kragelj, ki je vodil od štarta pa skoraj do cilja, se je na spolzkem terenu zapletel in izgubil trdo prigarano prednost, Jaka Može je to izkoristil in na koncu privozil prvi skozi cilj s prednostjo dobre sekunde! In to po dveh urah napetega dirkanja! Može je odpeljal tudi najhitrejši krog na dirki, njegov čas je bil 7 minut in 44 sekund, kar je bliskovito hitro v primerjavi z večino, ki je za 6200 metrov dolg krog potrebovala slabih 10 minut.
Tudi sicer so bile stopničke v kraljevem razredu Profi E2 vredne dirke za svetovno prvenstvo, saj je poleg Možeta, Kraglja in Podgornika na četrtem mestu dirko končal Aleš Hlad, nekdanji supermoto dirkač svetovnega kova.
V odsotnosti avstrijskega mojstra Wernerja Mullerja, naš jekleni Miha Špindler ni imel pretirano zahtevnega dela in je slavil v kategoriji profi E3 (nad 450 kubičnih centimetrov), presenetil pa je David Tepuš sicer državni prvak v enduru, ki je dosegel drugo mesto.
Izredno zanimivo dirkanje in lepe vožnje smo videli tudi med juniorji, kjer je Dejan Zver ugnal Roka Viranta in Roka Rusa. Med veterani nad 40 let je dirko sezone odpeljal Franci Jaklič, sicer strokovnjak za Fitnes, med starejšimi veterani pa smo ponovno doživeli premoč Avstrijca Michaela Hirschmugla. Tu je zanimiv pogled na nacionalnosti, prvo mesto je šlo torej v Avstrijo, drugo v Italijo (Franco Klancnik), domače barve pa je s tretjim mestom branil Franco Petronio.
Med kvadi in 4x4 štirikolesniki, se je še četrtič letos ponovila enaka zgodba, med profiji sta slavila Miha Špindler (profi quad) in savinsjki hrust Marko Jager med ATV-ji. V razredu sport quad je zmagal Aleksander Sitar.
Naslednja, torej peta dirka, bo že v soboto 6. Oktobra v Stranski vasi pri Semiču. Organizator obljublja zanimivo progo, mešanico motokrosa in endura.
SXC in Europadonna (društvo za boj proti raku na dojkah)
Oktober, ki bo postregel s kar tremi dirkami, bo sicer v znamenju dobrodelnosti. Drugo leto zapored se bo slovenski crosscountry odel v rožnato barvo. Skupaj z društvom europadonna bomo pripomogli k ozaveščanju pomembnosti boja proti Raku na dojkah. Silvin Vesenjak, promotor crosscountryja je to humanitarno odločitev komentiral z besedami: 'Želimo pomagati, zdravje je naša največja dobrina, kaj nam pomeni ugotovimo žal šele takrat, ko ga zgubimo. Za tekmovalce, ki se bodo najbolj angažirali pri tem projektu pa pripravljamo prav posebno presenečenje – nagrada, ki bo podeljena na zadnji dirki v Orehovi vasi, naj bo to spodbuda in zaenkrat še skrivnost'. Tudi Miha Špindler, jekleni športnik, ki je zmagal tako na motociklu kot na štirikolesniku je podprl to pobudo: 'Mislim, da je prav, tudi moški pomagamo pri ozaveščanju ljudi, rak je zahrbtna bolezen, ki pa ni nepremagljiva. Več ko vemo o njem lažje ga premagamo, vsekakor bom tudi sam po najboljših močeh sodeloval pri tem projektu.
Zmagovalci 4. Dirke SXC – Šentvid pri Stični
Profi E1: Milošič Gregor
Sport E1: Gril Aljoša
Profi E2: Može Jaka
Sport E2: Vrhovec Gašper
Profi E3: Špindler Miha
Sport E3: Jager Jan
Veterani 40: Jaklič Franci
Veterani 50: Hirschmugl Michael
Juniorji: Zver Dejan
Amater: Kaube Tadej
Profi Quad: Špindler Miha
Sport Quad: Sitar Aleksander
ATV 4x4: Jager Marko
Rezultati
SXC Press