Novice

11.10.2012 Slovenski motokrosisti naskakujejo evropski vrh
Slovenska motokros reprezentanca je odpotovala v Ukrajino, kjer bo ta vikend za konec tekmovalne sezone na sporedu še evropski pokal narodov. Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar se bodo pod selektorsko taktirko Saša Kraglja v Kijevu borili z najboljšimi evropskimi reprezentancami. Slovenska ekipa je v enaki zasedbi na pokalu narodov v Belgiji izpolnila cilj in se po devetih letih uvrstila v glavni finale, ta vikend pa so želje naših dirkačev še večje. »V Ukrajino se odpravljamo dobre volje in polni optimizma, saj se zavedamo, da imamo velike možnosti za visoko uvrstitev. Fantje so na svetovnem prvenstvu zadovoljili svoja in naša pričakovanja. Kot selektor sem prepričan, da s tako pripravljenimi tekmovalci, kot jih imamo tokrat, spadamo v vrh evropskega motokrosa,« je pred dirko optimističen razlagal selektor Kragelj.
Irt bo tekmoval v razredu MX1, Gajser v razredu MX2, Gerčar pa v odprtem razredu. Slovenska reprezentanca je močna, zato se motokrosisti in selektor upravičeno nadejajo visoke uvrstitve. Velike možnosti za dober rezultat naši ekipi pripisujejo tudi konkurenti, ki Slovenijo uvrščajo v ožji krog favoritov. Toda fantom je jasno, da bo pot do končnega rezultata dolga in zahtevna. Odpeljati bo namreč potrebno tri vrhunske dirke in se pred tem izkazati še v kvalifikacijah.
Glavni favoriti za naslov prvaka stare celine so letos Italijani, ki imajo v tem prvenstvu največ naslovov, čeprav so v zadnjih treh sezonah njihov primat prevzeli Nizozemci, ki so se veselili trikrat zapored, leto pred tem pa so naslov osvojili še Francozi. Irt, Gajser in Gerčar se zavedajo svoje velike priložnosti, kajti stopničke z ekipne tekme bi pomenile največji uspeh na reprezentančnih tekmah.
Kvalifikacijske dirke MX1, MX2 in MX open bodo na sporedu v soboto popoldne. Glavno tekmovanje bo v nedeljo. Od 13. ure naprej se bodo zvrstile dirke razredov MX1 in MX2, MX2 in MX open, ter MX1 in MX open, za tem pa bodo znani evropski prvaki sezone 2012.
Andreja Prel

Z leve: Klemen Gerčar, Matevž Irt, Tim Gajser, Sašo Kragelj