Novice

05.11.2012 Zaključeno tudi pokalno tekmovanje cross country
Sedma in s tem tudi zadnja dirka letošnjega prvenstva v crosscountryju, se bo zapisala v zgodovine te mlade motošportne zvrsti kot najtežja doslej. Za pogoje, ki so mejili na kakšno ekstremno 'hard enduro' dirko je poskrbelo muhasto vreme, saj je dež dodobra razmočil kraljico vseh slovenskih stez. 96 tekmovalcev, ki se jih je pognalo v radizelsko blato je junaško poskrbelo za nov spektakel.
Pogled v nebo v jutranjih urah zadnje oktobrske sobote vsekakor ni bilo navdušujoče, še manj na sicer odlično izpeljano progo, ki so jo organizatorji začinili z nekaj endurocross elementi. A vsakemu, ki si je nataknil čelado lahko čestitamo, da je zbral voljo in pogum.
Na veliko razočaranje gledalcev in domačinov je svoj nastop moral odpovedati Sašo Kragelj, ki je tik pred dirko zbolel in ga je položilo v posteljo. Velikega obračuna med njim in Možetom torej nismo videli. A kdor bi si mislil, da se bo Jaka 'dolenjski projektil' sprehodil do zmage, se je zmotil. Kmalu po začetku mu je namreč odpovedala zadnja zavora, kar v blatu pomeni pravo nočno moro. Jaka se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom. V kraljevem razredu je tako prvič zmagal Martin Podgornik. Drugo mesto je pripadlo Alešu Hladu. V tej prestižni kategoriji je po končnem obračuni točk naslov osvojil Sašo Kragelj pred Možetom in Podgornikom.
V kategoriji profijev s šibkejšimi motorji, torej v E1 je prvič letos slavil Rok Zupančič, toda s tretjim mestom na dirki je skupni naslov osvojil Gregor Milošič. "Malo pred koncem dirke sem čofnil v veliko blatno lužo in blato me je dobesedno prisesalo", je svojo avanturo komentiral vedno optimistično razpoloženi Gregor, ki je bil tokrat na koncu povsem neprepoznaven zaradi blatne maske. Med vozniki, ki jezdijo motocikle z največjo prostornino je še četrtič zapored dvignil svoj pokal najviše Miha Špindler. Gorenjski jekleni mož je tako prepričljivo osvojil naslov v razredu E3. No, dirki s štirikolesniki pa se je tokrat odpovedal, saj je naslov spravil v žep že v Dragonji.
Med Juniorji je bilo jasno, da ima Rok Rus praktično neulovljivo prednost pred zasledovalci in z drugim mestom je atraktivni slovenski 'super sic' (tako mu pravijo zaradi kuštravih las in agresivnega stila vožnje) tudi osvojil skupni naslov pred Matijo Grahkom, ki je sezono končal tako kot jo je začel, z zmago!
Med veterani je bil boj za prvaka že odločen še predno je štarter zamahnil z zastavico. Med mlajšimi veterani (nad 40 let) naslov osvojil Franci Jaklič, ki je skozi vso sezono bil dvoboj z Boštjanom Kermavnerjem. Slednji je dvoboj predal s tem, ko se ni pojavil na štartu. V najbolj častitljivi kategoriji, torej med veterani, ki so že srečali Abrahama je šel naslov v Avstrijo. Michael Hirschmugl je s popolnim izkupičkom točk zasluženo stopil najvišje in visoko v zrak dvignil izpušni sistem, nagrado, ki jo sicer prejme vsak prvak v posameznih kategorijah.
Med rekreativnimi vozniki so bili boji prav tako zanimivi, v Sporte E1 je prvenstvo osvojil Rok Ostervuh, v Sport E2 Gregor Godec in v Sport E3 Nedeljko Matović. Med amaterji je s šesto zmago prepričljivo osvojil naslov Tadej Kaube.
Med štirikolesniki je z zmagami na vseh dirkah, ki se jih je udeležil dokazal svoj primat 'savinjski hrust' Marko Jager in osvojil končno prvo mesto. Med quadi, torej štirikolesniki s samo zadnjim pogonom je med profiji prvenstvo osvojil Miha Špindler, med rekreativnimi vozniki pa Denis Ledinek.
Ob uspešnem zaključku prvenstva je svoje misli strnil tudi promotor SXC-ja Silvin Vesenjak: "V dveh letih smo dokazali, da se s pravilnim pristopom vsem navdušencem lahko omogoči dobro dirkanje. Klub rahlemu upad v številu tekmovalcev, kar je predvsem posledica recesije v kateri smo se znašli je crosscountry najbolj množičen motošport pri nas. Ideja, da lahko dirka vsak, ki ima željo, nek terenski motor in pogum je lepo zaživela, predvsem pa me veseli, da s temi dirkami pripomoremo k skrbi za okolje. Divjih voženj je manj in vsakdo, ki želi, se lahko na dirki pomeri s prijatelji ali tekmeci. Kajti le s tovrstnimi dirkami lahko nekaj naredimo na vozniški kulturi in izobraževanju ter tako poskrbimo za prihodnost terenskega motociklizma pri nas".
S svojim obiskom je tekmovalce na zadnji dirki počastil tudi predsednik AMZS, dr. Danijel Starman, ki je najboljšim tekmovalcem podelil priznanja ob uspešnem zaključku sezone.
Rezultati dirke

Neuradni končni vrstni red